Znan slovenski predstavnik za izbor Evrovizijski mladi glasbeniki

Tričlansko strokovno žirijo je v finalnem izboru najbolj prepričal devetnajstletni hornist Sebastijan Buda, ki nas bo zastopal na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki, kjer se bo tokrat predstavilo enajast držav. Gre za vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU.

Sebastijan BudaFoto: Sašo Štih

Finalni izbor s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, predviden 25. marca 2020 v Dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, je bil zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedan.

Prireditelji so se kljub temu odločili za interni izbor predstavnika, ki ga je izbrala strokovna žirija v sestavi: Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak. Tajnik žirije je bil Daniel Leskovic, urednik slovenskega izbora tekmovanja pa je bil Daniel Celarec.

Veliki izbor bi se sicer moral zgoditi že 21. junija v Zagrebu.Foto: EBU / HRT

V torek, 14. julija, je tako v prostorih Televizije Slovenija potekal finalni izbor predstavnika Slovenije na tekmovanju za Evrovizijske mlade glasbenike. Na izboru, ki ga prireja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, je žirija med osmimi finalisti na podlagi posnetkov polfinalnih nastopov izbrala zmagovalca – hornista Sebastijana Budo.

Vesel in počaščen

Epidemija je za nas glasbenike vsekakor bila zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje, to vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev. Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil izbran za letošnjega predstavnika Slovenije, potrudil se bom maksimalno! Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo.

Sebastijan Buda, hornist

Devetnajstletni Sebastijan Buda prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje 3. letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu red. prof. Boštjana Lipovška.

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU. Tekmovanje je namenjeno glasbenikom med 12. in 21. letom starosti. Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi, med drugim s tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002, z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014 in drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018.

Finale tekmovanja bi se sicer moralo zgoditi že 21. junija na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu, a sta EBU in HRT izbor začasno prestavila na kasnejši čas, ki pa časovno zaradi koronavirusa še ni definiran.

Evrovizijsko tekmovanje v klasični glasbi članice EBU organizirajo že od leta 1982. Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi, med drugim z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014, drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018 (video spodaj) in tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Usoda tekmovanja je zaenkrat velika neznanka.Foto: RTV Slovenija
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.1.2021

Dora 2021 v znamenju žensk; znan je tudi vrstni red nastopov

17.1.2021

Katero pesem bo za ESC 2021 izbral Izrael? Tukaj so najboljše tri

15.1.2021

Začel se je Melodi Grand Prix 2021; prvi predizbor zasedbi Blåsemafian

16.1.2021

Bo zasedbi KEiiNO znova uspel veliki met? To je njihov ESC adut

14.1.2021

Pravljičnih sedem za finski izbor

Facebook

Twitter