ESC 2021

V svetu Evrovizije se 1. septembra začenja novo koledarsko leto

Tako kot se s prvim septembrom v Sloveniji pričenja novo šolsko letu, se v svetu Evrovizije začenja novo koledarsko leto, kar v praksi pomeni, da vse skladbe, ki so izdane po tem datumu, lahko sodelujejo na evrovizijskem izboru 2021, ki se bo odvil v Rotterdamu 18., 20. in 22. maja prihodnje leto in kjer bo sodelovala tudi Slovenija z Ano Soklič.

Slovenijo bo zastopala Ana Soklič.Foto: Alesh Maatko

Poleg Slovenije so ob pričetku novega koledarskega leta za Evrovizijo 2021 svoje iste predstavnike – ki bi sicer morali nastopiti na ESC 2020 – potrdile že: Španija (Blas Canto), Nizozemska Jeangu Macrooy), Gruzija (Tornike Kipiani), Švica (Gjon’s Tears), Grčija (Stefania), Bolgarija (Victoria), Belgija (Hooverphonic), Azerbajdžan (Samira Efendi), Ukrajina (GO_A Band), Izrael (Eden Alene), Avstrija (Vincent Bueno), Romunija (Roxen), Češka (Benny Cristo), Avstralija (Montaigne), Malt (Destiny) San Marino (Senhit), Latvija (Samanta Tina) in Moldavija (Natalia Gordienko).

Najmanj deset držav (Švedska, Estonija, Finska, Norveška, Litva, Danska, Ciper, Francija, Hrvaška in Nemčija) bo preko nacionalnih izborov ali drugače dobilo nove predstavnike. Kaj pa ostale države? Na odločitev o sodelovanju Rusije, Belorusije, Velike Britanije, Portugalske, Islandije, Albanije, Poljske, Srbije, Severne Makedonije in Italije še čakamo. Prav tako tudi Irske, ki je v fazi pogajanj. Poleg tega pa še ni znana usoda Madžarske in Črne Gore, ki sta se odločili, da letos ne bosta nastopili.

V Rotterdamu naj bi nastopilo vsaj 41 držav.Foto: VladStudio.com

Po vsej verjetnosti pa na evrovizijskem odru 2021 ne bomo videli predstavnikov Bosne in Hercegovine, Monaka, Maroka in Turčije. Andora, Luksemburg in Slovaška pa so že sporočili, da jih Evrovizija 2021 (še) ne zanima. Prav tako ne bomo videli in slišali predstavnikov iz Lihtenštaja, Kosova in Kazahstana. Dokončen seznam sodelujočih držav bo znan najkasneje v začetku marca 2021, ko se izteče zadnji rok za oddajo pesmi. Pričakuje se, da bo v Rotterdamu nastopilo vsaj 41 predstavnikov, med njimi tudi Slovenija, ki bo za Ano Soklič pesem izbrala preko javnega razpisa, ki je odprt do 30. septembra 2020.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.9.2020

Pesem Evrovizije 2021 bo; vsi si želimo, da bi obveljal scenarij A

8.9.2020

Na Otroški Evroviziji 2020 13 držav; tekmovalci bodo prepevali 'od doma'

1.9.2020

Na avgustovski lestvici TOP 10 kar dva turška predstavnika

21.8.2020

Kateri scenarij bo obveljal?

15.8.2020

Ruski Little Big novo uspešnico posveča najbolj priljubljeni hrani

Facebook

Twitter