Slovo Ljiljane Petrović, prve predstavnice Jugoslavije na ESC

Nekdanja Jugoslavija se je leta 1960 kot edina socialistična država pridružila zahodni radiotelevizijski zvezi EBU (ki se ji popularno reče Evrovizija). Tako je dobila tudi priložnost, da se glasbeno predstavi na Veliki nagradi Evrovizije (kot se je takrat reklo) v Cannesu.

Televizija je bila takrat še v povojih – v Jugoslaviji so obstajali samo trije TV-studii: TV Zagreb, TV Beograd in TV Ljubljana. In prav slednji je pripadla čast, da je organizirala prvi jugoslovanski predizbor – zgodilo se je 16. februarja 1961 v Drami SNG Ljubljana. Vsak TV-studio so zastopali po trije izvajalci.

Foto: Produkcija Gramofonskih Ploča

Jože Privšek, veliki slovenski skladatelj lahkih not, je leto pred tem na snemanju slišal mlado novosadsko pevko Ljiljano Petrović in njen glas ter pevske sposobnosti so mu bile zelo všeč. Ker so imeli slovenski pevci na jugoslovanski sceni vedno težave zaradi jezikovne pregrade, si je zamislil, da bi lahko TV Ljubljana zastopala popevka v srbohrvaščini, ki bi jo pela ravno Ljiljana Petrović. In uspelo je. Malo zaradi taktiziranja žirij, ki niso hotele glasovati za največje favorite iz konkurenčnega TV studia (Gabi Novak, Đorđe Marjanović …), predvsem pa zaradi kvalitete Privškove glasbe in Ljiljanine izvedbe je tako pesem Neke davne zvezde postala prva predstavnica nekdanje Jugoslavije (in TV Ljubljana) na evrovizijskem festivalu. Zasedla je nadvse solidno 8. mesto.

Ljiljana Petrović se je sicer rodila v Bosanskem Brodu, vendar je že od zgodnje mladosti živela v Novem Sadu. Sodelovala je na številnih festivalih v šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let. Vedno je slovela kot izvrstna pevka, vendar nikoli ni dosegla statusa vsejugoslovanske superzvezde. Po končani karieri je živela odmaknjeno. Začela je pisati pesmi, privlačili so jo zlasti japonski haikuji, nekatere je tudi uglasbila. Umrla je 4. februarja 2020 v Novem Sadu.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

14.10.2020

Cliff Richard, vse najboljše in 'congratulations' za 80. rojstni dan

4.8.2020

Poslovil se je avtor zmagovalne ESC pesmi 1989, Rock me, Rajko Dujmić

1.8.2020

Med ikoničnimi kostumi izstopa tudi evrovizijska oprava Rebeke Dremelj

19.4.2020

Nizozemska 1980: Mineva 40 let od nepozabne zmage Johnnyja Logana

5.4.2020

Agnetha Fältskog iz legendarne zasedbe ABBA dopolnila 70 let

Facebook

Twitter