REPORTAŽA

Rotterdam 2021 – Prvi predizbor: Evropa ni uslišala Ane Soklič

Pa jih imamo, prvih deset finalistov! Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina so tiste države, ki so v prvem evrovizijskem predizboru prepričale tako strokovne komisije kot ljudstvo. Slovenija z Ano Soklič in skladbo Amen tokrat ni prepričala Evrope.

ESC 2021: Dobrodošli nazaj ... (Foto: EBU / Thomas Hanses ) 1. Litva: The Roop ‒ Discoteque (Foto: EBU / Andres Putting ) 2. Slovenija: Ana Soklič ‒ Amen (Foto: EBU / Andres Putting ) 3. Rusija: Manizha ‒ Russian Woman (Foto: EBU / Andres Putting ) 4. Švedska: Tusse ‒ Voices (Foto: EBU / Andres Putting ) 5. Avstralija: Montaigne ‒ Technicolour (Foto: Jess Gleeson ) 6. Severna Makedonija: Vasil ‒ Here I Stand (Foto: EBU / Andres Putting ) 7. Irska: Lesley Roy ‒ Maps (Foto: EBU / Andres Putting ) 8. Ciper: Elena Tsagrinou ‒ El Diablo (Foto: EBU / Andres Putting ) 9. Norveška: TIX ‒ Fallen Angel (Foto: EBU / Andres Putting ) 10. Hrvaška: Albina ‒ Tick-Tock (Foto: EBU / Andres Putting ) 11. Belgija: Hooverphonic ‒ The Wrong Place (Foto: EBU / Andres Putting ) 12. Izrael: Eden Alene ‒ Set Me Free (Foto: EBU / Andres Putting ) 13. Romunija: Roxen ‒ Amnesia (Foto: EBU / Andres Putting ) 14. Azerbajdžan: Efendi ‒ Mata Hari (Foto: EBU / Andres Putting ) 15. Ukrajina: Go_A ‒ Shum (Foto: EBU / Andres Putting ) 16. Malta: Destiny ‒ Je Me Casse (Foto: EBU / Andres Putting ) Veselje ob razglasitvi vseh finalistov. (Foto: ESC 2021 / Zajem zaslonske slike) Gostitelji so pripravili pravi evrovizijski šov. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Evrovizijska voditeljska četverica ... (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager (Foto: EBU / Thomas Hanses ) V uvodni točki je nastopil Duncan Laurence. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Duncan Laurence je med šovom prejel platinasti album. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Med glasovanjem se je predstavil Jendrik (Nemčija). (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Ni manjkala niti zasedba Maneskin (Italija). (Foto: EBU/Thomas Hanses ) Tu je bil tudi nizozemski up Jeangu Macrooy. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Šov program Moč vode oz. The Power of Water. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Šov program Moč vode oz. The Power of Water. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Šov program Moč vode oz. The Power of Water. (Foto: EBU / Thomas Hanses ) Po predizboru je sledila še novinarska koferenca. (Foto: EBU/Andres Putting) Norveški predstavnik TIX si je dal duška. (Foto: EBU/Andres Putting) Poleg tega so novi finalisti izžrebali vrstni red. (Foto: EBU/Andres Putting) Ruska pevka Manizha je bila na koncu presrečna. (Foto: EBU/Andres Putting)

Po evrovizijskem pozdravu kar štirih voditeljev (Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager) se je po vseh peripetijah vendarle začel glasbeni boj za evrovizijsko trofejo 2021.

A pojdimo po vrsti! Evrovizijska zgodba 2021 v Areni Ahoy, kjer je izbor v živo zaradi koronavirusnih omejitev spremljalo le 3500 gledalcev, pa še te so predhodno testirali na covid-19, se je začela s še vedno aktualnim evrovizijskim zmagovalcem, Duncanom Laurenceom, ki se je tokrat za spremembo predstavil z novim singlom in ne s tisto skladbo, s katero je osvojil Evrovizijo v Tel Avivu.

Ana Soklič je stavila na skladbo Amen.Foto: EBU/Thomas Hanses
Ana je nastopila kot druga po vrsti.Foto: EBU / Andres Putting

Prvi predizbor je tokrat otvorila v rumene barve obarvana Litva, ki se je odločila za zasedbo The Roop, ki je stavila na plesno in energično skladbo Discoteque. Kot druga po vrsti je na oder stopila Ana Soklič, ki je s svojim vrhunskim vokalom poskušala prepričati s skladbo Amen. Nato je bil čas za rusko pevko Manizho, ki je po dolgem času znova zapela v maternem jeziku. Njena skladba Russian Woman, skozi katere je predstavila ruske ženske, je navdušila občinstvo. Kot tudi 19-letni švedski predstavnik Tusse, ki je stavil na Voices. Avstralska pevka Montaigne, ki zaradi koronavirusnih omejitev ni nastopila v Areni Ahoy, se je s pesmijo Technicolour predstavila s posnetkom. Nato je sledila še ena balada Here I Stand, ki jo je čutno zapel Vasil (Severna Makedonija). Takoj zatem je bil čas za najbolj uspešno evrovizijsko državo, Irsko, ki je tokrat vse svoje upe položila na Lesley Roy in skladbo Maps. Ciper je tokrat stavil na pesem El Diablo, s katero je povzročil kar nekaj vroče krvi. Odpela jo je Elena Tsagrinou.

Na veliko presenečenje se tudi Hrvaška ni uvrstila v finale.Foto: EBU / Andres Putting

Šov program in Duncan Laurence

Po predstavitvi vseh skladb je sledil izjemen šov program, kjer so organizatorji predstavili dih jemajočo točko Moč vode (The Power of Water), skozi katero sta »moč vode« predstavili popularna pevka Davina Michelle in igralka Thekla Reuten. Letošnji šov program je bil nekoliko krajši, predvsem zaradi minutaže oziroma dolžine oddaje. Tik pred razglasitvijo je Duncan Laurence, ki so mu izročili platinasto ploščo, spregovoril še o svoji zmagi, poleg tega pa smo spoznali še dve državi iz družine velikih pet, Italijo ter Nemčijo. In seveda gostitelje – Nizozemce!

Deveti po vrsti je na oder stopil glasbenik Tix, ki se je predstavil s skladbo Fallen Angel. Angeli so sploh še kako radi prisotni na Evroviziji. Nato je napočil čas za naše južne sosede, Hrvate, ki so se na Dori odločili za Albino in moderno skladbo Tick-Tock, ki je že osvojila lestvice. Vsi tisti, ki glasbo spremljalo bolj podrobno, so zagotovo že slišali za zasedbo Hooverphonic. Čeprav so belgijski predstavniki prepevali The Wrong Place, je bil njihov nastop na pravem mestu. Dvanajsta po vrsti je bila izraelska predstavnica Eden Alene, ki je stavila na pesem Set Me Free. Srečno ali pa nesrečno številko 13 pa je doletela 21-letno romunsko pevko Roxen in Amnesio. Azerbajdžan, ki je na Pesmi Evrovizije slavil 2011, je izbral Efendi, ki je odpela skladbo Mata Hari. Kot predzadnja pa je na oder z elektro-pop skladbo stopila ukrajinska zasedba Go_A. Za konec je bila tu še Destiny, ki je že slavila na Otroški Evroviziji 2015. Stavnice jo letos uvrščajo v sam vrh, kako pa bo na koncu s pesmijo Je Me Casse pa bomo še videli.

Presenetila je tudi predstavnica Izraela Eden Alene.Foto: EBU / Thomas Hanses
Prvih deset finalistov.Foto: EBU

In Malto bomo še enkrat videli v sobotnem finalnem večeru, 22. maja! Po mnenju strokovne komisije in ljudstva so se namreč v finale uvrstile naslednje države: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina.

Žal pa med finalisti tokrat ni Slovenije. "Zgodilo se je, tako kot se je. Kaj naj rečem. Jaz še vedno stojim za svojo skladbo. V življenju mislim iti naprej. Kar se glasbe tiče vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki nekako preživi čas. Vesela sem, da ste bili z mano. Upam, da boste tudi vnaprej. Evrovizija je bila velika zadeva, zdaj bo pa moja pot nekako šla dalje – čim bolj glasbeno, čim bolj kakor si želim delati in upam, da bo kdo od vas ob meni ostal naprej. Pozdravljam vas vse, želim vse dobro in dejstvo, da bi bili zdravi, to ostaja na prvem mestu. Lep pozdrav v Slovenijo," je iz Rotterdamu po končanem prvem predizboru rahlo razočarana dejala Ana Soklič.

Evrovizijska karavana se kljub temu vrti naprej. Že v četrtek bo na sporedu drugi predizbor, kjer bomo slišali 17 novih pesmi. Za zaključek pa bo v soboto sledil še veliki finale, kjer se bo predstavilo 26 najboljših držav.

Vrstni redDržavaPredstavnikPesem
1.LitvaThe RoopDiscoteque
2.SlovenijaAna SokličAmen
3.RusijaManizhaRussian Women
4.ŠvedskaTusseVoices
5.AvstralijaMontaigneTechnicolour
6.S. MakedonijaVasilHere I Stand
7.IrskaLesley RoyMaps
8.CiperElena TsagrinouEl Diablo
9.NorveškaTIXFallen Angel
10.HrvaškaAlbinaTick-Tock
11.BelgijaHooverphonicThe Wrong Place
12.IzraelEden AleneSet Me Free
13.RomunijaRoxenAmnesia
14.AzerbajdžanEfendiMata Hari
15.UkrajinaGo_AShum
16.MaltaDestinyJe Me Casse
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.6.2021

Ugibanja, kje bo Evrovizija 2022

11.6.2021

The Mamas v zgodbi Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini

10.6.2021

TOP 10 v maju osvojila ... Italija

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ugibanj je konec, Måneskin ni užival nobenih mamil

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ana Soklič je v I. predizboru osvojila 13. mesto

Facebook

Twitter