Po zaslugi nekdanje evrovizijke Alenke Gotar se vrača Popevka

Vsi tisti, ki smo letos še kako pogrešali Slovensko popevko, ki se zadnja leta predstavlja le kot Popevka, imamo znova nasmeh v očeh. Po tem, ko smo lani sredi septembra slišali enajst bolj kot ne spevnih popevk, bomo lahko predvidoma prihodnje leto spomladi ali celo že prej slišali novoizbrane pesmi. Vsaj tako pravi evrovizijka Alenka Gotar!

Jože Robežnik in Mario Galunič sta bila gostitelja festivala. (Foto: Adrian Pregelj) 1. Eva Boto in Gašper Rifelj - Dovolj je poletja (Foto: Adrian Pregelj) 2. Rok Lunaček - Ljubezen (Foto: Adrian Pregelj) 3.  Vudlenderji - Kam bi šla (Foto: Adrian Pregelj) 4. Ajda Stina Turek - V melodiji večnega duet (Foto: Adrian Pregelj) 5. Amadea Begovič - Res je čudovito (Foto: Adrian Pregelj) 6. 2B - Ko bi jaz (Foto: Adrian Pregelj) 7. Ana Soklič - Temni svet (Foto: Adrian Pregelj) 8. Sergije Lugovski - Zdaj je, kar je (Foto: Adrian Pregelj) 9. Julija Lubej - Midva (Foto: Adrian Pregelj) 10. Eva Hren - Šesti čut (Foto: Adrian Pregelj) 11.  Dare Kaurič & New Swing Quartet - Kam je vsa ljubezen šla? (Foto: Adrian Pregelj)

Spomnimo. Zmagovalna skladba Popevke 2019 je postala Šesti čut, na katero je stavila Eva Hren. Izkušena glasbenica, ki je sicer znana kot članica tarceta Katrinas, je po festivalskem večeru dejala, da ni imela večjih pričakovanj, je pa toliko bolj vesela, da jo je nagradilo predvsem ljudstvo.

Ana Soklič, zmagovalka Eme 2020, pa je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti.

In kako je prišlo do tega preobrata, ko so Popevko – ki sicer zadnja leta zaradi neprimernega televizijskega pristopa (ko je vse skupaj skoncentrirano v še eno studijsko oddajo) izgublja svoj pomen – skoraj da že odpisali?

Za to ima zasluge, kot smo lahko razbrali iz zapisa nekdanje evrovizijske predstavnice Alenke Gotar, ki nam je v Helsinkih leta 2007 prvič pripela tako zelo zaželeno finale. Gotarjeva je namreč po novem programska sveta na RTV Slovenija, poleg tega pa tudi članica komisije programskega sveta za razvedrilni program na TV Slovenija, kjer se med drugim usklajujejo tudi o televizijskih vsebinah, tudi glasbenih, ki jih trenutno ni.

Alenka Gotar na evrovizijskem odru leta 2007.Foto: Alesh Maatko

"Moj prvi uspeh, prva zmaga kot programska svetnica RTV Slovenija: pravkar je na seji komisije PS za razvedrilni program TV Slovenija odgovorni urednik Vanja Vardjan povedal, da so upoštevali mojo pobudo, zahtevo in da bodo znova uvedli (sicer že ukinjen) festival Slovenska popevka! Festival bo izveden v začetku naslednjega leta, konec avgusta gre pa ven razpis! Me veseli, da ste upoštevali moje mnenje! S konstruktivnim in kulturnim dialogom se vse da naredit! Slovenski glasbeniki: veselo na delo!" je na družbenih omrežjih zapisala Alenka Gotar, ki se veseli, tako kot mnogi ljubitelji večnih popevk, da bodo na TV Slovenija vendarle nadaljevali tradicijo in pripravili 44. popevkarski festival. Seveda, če se vmes ne bo zgodilo še kakšno 'presenečenje' ...

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

3.8.2020

Minka Lavrič: Dovolim si sanjati

28.7.2020

Festival Arsana 2020 v znamenju kar dveh domačih evrovizijskih zvezd

24.7.2020

Split 2020: Kako je nastala Čarobna stvar, zmagovalna festivalska pesem

22.7.2020

Slavkova zmagovalna Črta po dvajsetih letih v osveženi preobleki

17.7.2020

Sanremo mora biti kot Sanremo; znameniti festival bo marca 2021

Facebook

Twitter