Pred vrati je Popevka 2021, ducat novih pesmi in še voditelj Tilen Artač

Festival Popevka 2021, na katerem se bo predstavilo 12 tekmovalnih skladb, bo v soboto, 11. septembra, ob 20. uri v studiu 1 Televizije Slovenija. Skozi festivalski večer, ki je bil zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo novega koronavirusa prestavljen iz aprila na september, nas bo popeljal violončelist, imitator, satirik ter voditelj Tilen Artač.

Na festivalu bo podeljenih šest nagrad. Pet nagrad bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala popevka leta 2021.

Festival Popevka bi se sprva moral odviti že pomladi letos, a je bil zaradi takratnih razmer in ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa iz aprila prestavljen na september 2021. Dvanajst tekmovalnih skladb boste slišali v naslednjem zaporedju: Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Rok Ferengja (Pomladni večer), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva). Vse popevke bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija.

Ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija bo nastopilo ducat tekmovalcev.Foto: Promo foto

Spomnimo. Festival Popevka bi se sprva moral odviti že pomladi letos, a je bil zaradi takratnih razmer in ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa iz aprila prestavljen na september 2021. Vse skupaj bo, tako kot ponavadi, potekalo v studiu 1 TV Slovenija, kakopak pod pogoji PCT.

"Ob gledanju Popevke sem od nekdaj užival, saj me ob nastopih dobrih vokalistov vedno znova navdušita tudi odlični glasbeni zasedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big banda RTV Slovenija. Vse to na kupu je pravi glasbeni praznik. Na letošnji Popevki se bomo sprehodili skozi celotno obdobje slovenske popevke, vse od njenega nastanka do danes. Tudi z masko in kostumi. Brčice legendarnega Janka Ropreta prav tako ne bodo manjkale,” napoveduje voditelj letošnje Popevke Tilen Artač.

Skozi festivalski večer vas bo popeljal Tilen Artač. Foto: Adrian Pregelj

O izboru skladb

Strokovna komisija je med 113 prijavljenimi izbrala dvanajst skladb, ki bodo nastopile na festivalu Popevka 2021. Strokovno komisijo so sestavljali zmagovalka Popevke 2019 Eva Hren, glasbenik in producent Martin Štibernik, glasbeni producent Rok Lopatič, predstavnik Glasbene produkcije RTV Slovenija, glasbena urednica Alja Kramar, predstavnica 1. programa Radia Slovenija, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in urednik oddaj Aleksander Radić, predstavnik Razvedrilnega programa TV Slovenija, ki je nosilec projekta Popevka.

Nazadnje slavila Eva Hren

Na Popevki 2019 je sodelovalo 11 skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Eva Hren, ki je za skladbo Šesti čut prejela Veliko nagrado občinstva Popevke 2019 za najboljšo skladbo v celoti. Avtor skladbe v celoti je Žiga Pirnat. Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet, za katero glasbo in besedilo zapisal Matevž Šalehar - Hamo, avtor aranžmaja pa Žiga Pirnat. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Kam bi šla, ki so jo odpeli Vudlenderji. Nagrado za najboljšo interpretacijo je prejela Ana Soklič za skladbo Temni svet. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Res čudovito je v izvedbi Amadee Begovič. Nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca je prejela Ajda Stina Turek, ki je nastopila s skladbo V melodiji večnega dueta.

Sorodne novice

19.9.2021

Slovenska nota 2021: Zmagoslavje za Pio Katarino Kremžar

19.9.2021

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

12.9.2021

Raiven po zmagi: Skladba Volkovi govori o živalski naravi človeka

11.9.2021

Popevka 2021: Pesem Roka Ferengja diskvalificirana; govori se o plagiatu

11.9.2021

Popevko 2021, ki je žal sama sebi namen, je osvojila Raiven

Facebook

Twitter