ESC 2021

Belorusije v Rotterdamu ne bo!

Na Pesmi Evrovizije 2021 v Rotterdamu Belorusije ne bo. Zveza EBU se je namreč odločila, da beloruska televizija BTRC tudi v podaljšanem roku z novo pesmijo, a istimi predstavniki, krši evrovizijska pravila, tako da je izključena iz letošnjega tekmovanja, kjer bo tako nastopilo 39 držav, namesto planiranih 41.

Beloruska skupina Galasy ZMesta na Evroviziji 2021 ne bo nastopila.Foto: BTRC

Televizija BTRC se je po pozivu zveze EBU odločila, da njihova skupina Galasy ZMesta ostani v igri, zato so poslali novo pesem. A žal tudi nova melodija ni ustrezala pravilom, zato se je zveza EBU skupaj z referenčno skupino odločila, da zaradi kršitev Belorusija v Rotterdamu ne more nastopiti.

V hipu, ko je bila beloruska skladba Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You) zavrnjena zaradi spornega besedila, je Belorusija dobila še eno priložnost. Zveza EBU je televiziji BTRC dala možnost, da predložijo spremenjeno različico pesmi ali pa izberejo novo pesem, ki bo skladna z evrovizijskimi pravili. Če tega ne bodo storili v kratkem času, rok je bil menda 26. marec, ko morajo vse sodelujoče televizije posneti 'rezervni nastop', bo sledila diskvalifikacije z letošnjega tekmovanja. Ker tudi nova pesem ni ustrezala pravilom je sledila izključitev.

Zaradi diskvalifikacije bo tako v prvem predizboru, kjer nastopa tudi Slovenija, nastopilo 16 držav. V drugem izboru, kjer ne bo Armenije, pa bo po novem nastopilo 17 držav.

Izjava zveze EBU o izključitvi Belorusije.Foto: EBU
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.4.2021

ESC 2021: Kaj je novega na stavnicah, kje je Slovenija z Ano?

15.4.2021

Rotterdam 2021: Za vsakega predstavnika bo oder drugačen

13.4.2021

Rotterdam 2021: Kaj ponuja velikih pet ter gostiteljica Nizozemska?

11.4.2021

Rotterdam 2021: V ESC Areni Ahoy zabrneli stroji; oder bo do 28. aprila

9.4.2021

Rotterdam 2021: Vsi bodo morali opraviti hitri test, tudi obiskovalci!

Facebook

Twitter